søndag 2. november 2014

Vegaboller og oppskriftsbøker

Tidlig i sommer så kom jeg over to bøker og tenkte at disse ville bli perfekte oppskriftsbøker.
En for middager og desserter og den andre for kaker og bakverk.
 


Jeg synes det er koselig å titte i min mormor sin håndskrevne, og gikk i gang med å skrive. Men langt i fra med en slik skjønn skrift som hun hadde.
 Men håndskrevet det er det !
 
 
 

Så var det å velge hva som skulle være i bøkene- for det måtte være noe som jeg lager og kommer til å lage mange ganger.
 Noe som er typisk Monica.
Husket ikke hvordan vegabollene smakte så måtte bake de for å sjekke det- og de er sjekket inn i boka- veldig gode.
 Deler oppskriften med dere.
 

125 gr smør
3 dl helmelk
0,5- 1 pose tørrgjær
0,5 ts salt
1 dl sukker
2 ss kardemomme
Ca 8 dl hvetemel
 
Fyll :
 
3 ss kardemomme
100 gr smør
6 ss sukker
2 ts vaniljesukker
 
Topping :
 
1 sammenvispet egg     
3 ss sukker
1-2 ss kardemomme
 

 Smelt smøret i en kjele og tilsett melk, varm opp til det er fingervarmt- tilsett så sukkeret og om du bruker fersk gjær.

I bakebollen har du mel, kardemomme, salt, og tørrgjær om det er det som brukes. Så helles melkeblandingen opp i det tørre og arbeid deigen godt sammen. Jeg er avhengig av kjøkkenmaskin. Dekk deigen og la den stå å heve i en time.

Del deigen i to emner og kjevle de ut som rektangler. Smør på fyllet og rull sammen som en rullekake. Legg rullen med skjøten ned og skjær den i 5-6 cm brede stykker. La de heve i en halv time med et klede over.
 
Pensle med sammenvispet egg og strø på kardemomme og sukker

Stekes på 225 grader midt i ovnen i ca 15 minutter eller til de har fått fin farge.

 

Velbekommet !
 
Ønsker dere en herlig ny uke
 
Smil og klem
 
Monica

1 kommentar:

  1. Vilka fina receptböcker! Bullarna ser jättegoda ut, tack för receptet.
    Ha en fin söndag och hoppas allt löser sig med det nya boendet. Lycka till!
    Kram Maria

    SvarSlett