tirsdag 28. oktober 2014

Valnøttbrød

I går så bakte jeg valnøttbrød
 
 

1 l  kulturmelk
7 dl melk evt vann
100 g gjær
2-3 ts salt
2-3 ss mørk sirup
300 g sammalt hvete, grov
300 g sammalt rug, fin
1,5 kg hvetemel event spelt
1 neve havregryn
300 g valnøttkjerner
1 egg til pensling

 
 Bland alle de tørre ingrediensene sammen og elt godt i sammen. 
 Hold tilbake litt av væsken og juster deigen med den. Deigen er ferdig eltet når den er klebrig men så vidt slipper kantene. Jeg bruker Kenwooden min og kjører den på mellom hastighet en god stund.
 


Denne bloggen
Koblet her
Denne bloggen
 
 
 
 
Koblet her
 
 
 
Viser innlegg med etiketten Brød. Vis alle innlegg
Viser innlegg med etiketten Brød. Vis alle innlegg

lørdag 26. april 2014

Stablebrød og fletteloff

Denne bloggen har blitt et oppslagsverk for meg!
Disse brødene frister til gjentagelse- mange ganger.
 
 
Jeg fulgte ingen eksakt oppskrift til fletteloffen og rundstykkene. Men ca sånn her 
 
5 dl melk
100 g meierismør
1 pakke tørrgjær
0,5 ts salt
Ca 1 l mel

 

 
Smelt smøret og tilsett melken. Varm opp til det er fingervarmt.
Ha mel, gjær, og salt i en bakebolle. Jeg er avhengig av Kenwooden.Tilsett melkeblandingen og rør til deigen slipper bollen. Spar litt av melet og juster til passe fast deig. Lag den så løs som mulig.
 La deigen heve til dobbel størrelse- flett loffen, hev den litt til og stekes på 220 grader
 
 
 
 


Brukte den sammen grunndeigen til stablebrødet men ble inspirert av Hele Norge Baker Camilla sitt stablebrød HER.
 
Orginaloppskriften
 
1/2 pk tørrgjær
Ca. 10 dl hvetemel
2 dl vann
2 dl h-melk
1 egg
1 1/2 ts havsalt
2 ss olivenolje

 
Fyll:

8 ss smeltet meierismør
100 g revet parmesan
1 neve frisk timian hakkes
1 neve frisk basilikum
Saft av 1/2 sitron
3 klyper havsalt

 
Deig:

     
  1. Bland alt det tørre i en bolle.
  2. Varm opp melk og slå i kaldt vann slik at væsken blir fingervarm.
  3. Bland olivenolje og vann, ha melk i det tørre.
  4. Ha i egget og elt deigen i eltemaskin i 8-10 minutter.
  5. Legg deigen på en melet bordplate og kjevle ut et rektangel på ca. 30 cm x 40 cm. 

  6.  
 
Fyll:

 
  1. Pensle på smør, strø på parmesan, urter og salt slik at det blir jevnt fordelt.
  2. Ha over sitronsaft.
  3. Del deigen opp i strimler på 8 cm.
  4. Legg remsene oppå hverandre og del de opp i 10 cm. Lag små bunker med firkanter.
  5. Ta en brødform med litt høy kant og pensle den med smør eller olivenolje.
  6. Stable oppi deigbunkene og strø over litt parmesan på toppen.
  7. Hev brødet i 30-45 minutter.
  8. Stekes på 200 grader i
  9. 30-40 minutter.

 
 
Det var et morsomt brød og bake, veldig godt og sosialt og spise.

 
Smil og klem
 
Monica

torsdag 9. januar 2014

Havrebrød

Grovt og sunt !
 
Fant oppskriften inne på Grete Rohde
 
 
1 1/2 liter vann
50 g gjær
1 ss olje
1 ts salt
10 dl grov sammalt hvete
5 dl rugmel sammalt
15 dl havregryn
5 dl hvetemel



Rør ut gjæren i lunkent vann. Bland inn salt, olje, mel og havregryn, og elt deigen til den blir smidig og glatt. La deigen stå og heve til dobbel størrelse, ca. 1/2-1 time. Del deigen i to-tre emner. Bak de ut til avlange brød og legg de i bakeformer. Etterhev brødene under håndkle på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Pensle brødene med vann og stek dem på nederste rille i ovnen på 180 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl de på rist.

 
Mine brød satte jeg inn i varm ovn på 230 grader og skrudde ovnen ned til 180. De måtte stå i en time- avhenger mye av hvordan ovnen er. Penslet brødene med egg.
 
Velbekomme !
 
 
Smil og klem
 
Monica  

tirsdag 15. oktober 2013

Eplebrød med valnøtter

Har fått så mange epler fra moren min - så i helgen ble disse bakt
 
   
700 gr hvetemel
200 gr fin rugmel
100 gr grov rugmel
8 dl vann
1 dæsj flytende honning
50 gr gjær
1 ts salt
3 epler
2 dl valnøtter



 

Bland mel, tørrgjær og salt sammen i bollen sammen med nesten alt vannet. Jeg setter Kenwooden på halv hastighet og sper med resten av vannet til det blir en fin konsistens.
Renser eplene og skjærer de i små terninger- kan gjerne beholde skallet. Grovhakker valnøttene og tilsetter eplene og nøttene i deigen og de eltes med. Når deigen akkurat slipper kanten så er den ferdig. Ha plast over bollen og sett til heving en times tid.
Ha litt olje på benken. Ta de ut og form de til emner- og sett de til ny heving i ca 30 minutter.
Stekes ca 20 minutter på 220 grader, varierer noe fra ovn til ovn
 
 
Velbekomme
 
Smil og klem
Monica

 

søndag 18. august 2013

Valnøttbrød

I går så bakte jeg valnøttbrød
 

1 l  kulturmelk
7 dl melk evt vann
100 g gjær
2-3 ts salt
2-3 ss mørk sirup
300 g sammalt hvete, grov
300 g sammalt rug, fin
1,5 kg hvetemel event spelt
1 neve havregryn
300 g valnøttkjerner
1 egg til pensling

 
 
Bland alle de tørre ingrediensene sammen og elt godt i sammen. 
 Hold tilbake litt av væsken og juster deigen med den. Deigen er ferdig eltet når den er klebrig men så vidt slipper kantene. Jeg bruker Kenwooden min og kjører den på mellom hastighet en god stund.


 Jeg smører en stor tuppeware bolle med litt olje også undersiden på lokket. Har deigen over i den for heving. Lar den heve ca 1 time men den kan stå i to også. Da er det enkelt å få deigen ut og lett å gjøre rent.Denne deigen er stor og trenger god plass til heving.

 
Ha over i former og sett til heving for andre gang og legg et håndkle eller plastfolie over for at deigen ikke skal bli tørr.
 Hev til ca dobbel størrelse og pensle med egg 
 
Stekes på 210 C i ca 40 minutter
 
 
Det blir 3 store brød og slik ser det ut inne i brødet
 
 
 
Velbekommet !
 
 
Smil og klem
 
Monica
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar